top of page
NEWLUCK Golden Retriever Kandis

Socialicering er et must

Fra 0 til 8 uger

En uge før den vordende mors fødsel, bliver fødekassen vasket, desinficeret, gjort klar og sat frem i gæsteværelset/fødestuen. Så kan "moderen" vænne sig til at sove middagslur i den. Men ellers vil "den vordende" helst grave "føde"huller i haven  – og komme ind med mudder på næsen. Og snart begynder hun at puste og stønne, så vi må gå rundt med lommelygte, når hun vil ud hvert kvarter hele natten. Så det bliver ikke til meget søvn de sidste dage før fødslen.

 

Så oprinder endeligt dramaet, for uanset om man har prøvet det flere gange før – er det et drama – og et langt et. Af uforklarlige grunde begynder fødslen næsten altid om natten og bliver ved til langt op på den næste dag. De deltagende jordemødre og fædre er lige så udmattede som den stolte tæve, når det hele er overstået.

 

De 4-benede venner bliver lukket væk under selve fødselen – men hurtigt efter kommer de ind og beundrer afkommet – mens moderen knurrer lidt, for klart at kundgøre at grænsen går en meters penge fra kassen. Og så går vi ellers over til at våge over de små, så vi kan holde øje med deres sundhed, om de får rigeligt modermælk, og ikke kommer i klemme under den storsnorkende mor. Henrik flytter ind i fødestuen og sover sammen med hvalpene.

 

Og så begynder jobbet som fuldtids-sundhedsplejerske. De nyfødte bliver klippet lidt i pelsen, i nakken, på halen eller ved højre bagben osv, så vi kan kende forskel. De bliver vejet hver dag, og små bemærkninger bliver skrevet ned på journalen. 

 

I starten skal de mest ha' ro - masser af ro! Men tidligt begynder de at se "Hvem vil være stær" og bliver på skift taget op af store og små i familien, så de vænner sig til, at mennesker er noget rart noget. Vi har udfærdiget et særligt "nusseskema", hvor vi krydser den hvalp af, der lige har været oppe, så ingen bliver snydt… Pludselig en dag gider de altså ikke være i kassen mere. Livet i hvalpekassen er ved af være slut, og det er tid at flytte dem ned til et meget større univers i vores bryggers, og til de første usikre ture på rystende ben – ud i haven. Hvalpene bliver senest flyttet, når de er 3 uger gamle. Og det er utroligt at opservere, hvor meget deres adfærd har ændret fra formiddag til aften  - på flyttedagen.

 

 

3 uger gamle begynder hvalpene også at spise selv - selv...

Helt uden fest går det naturligvis ikke. Og her er det Simba og Tonic, der er klædt ud som Frederik & Mary i anledning - ja gæt selv! Alle 10 hvalpe så brylluppet på TV – og ønskede at de kunne blive hofhund hos prinsen og prinsessen. (Hofhunde er de blevet…)

 

Vores bryggers har døre ud til haven (uden trin), så straks de kommer derned begynder vi at lukke dem ud, når de har sovet, spist eller leget. På den måde vænner de sig til at pølse og tisse udendørs allerede fra starten.
Og det går faktisk over al forventning. Selv om de har en stor "uha"bakke med kattegrus, er de fleste af vores hvalpe stort set renlige, når de rejser herfra. Er faktum vi har høstet rigtigt meget ros for fra de nye familier.

 

Retrievere er også jagthunde, og jagt er derfor også et vigtigt element i deres opdragelse her på gården. Fra de er 6 uger undersøger vi hvem af dem, der er særligt vildtapporterringglade, og hvem der bare er ligeglade - med rigtige duer eller ænder. På den måde sikrer vi os ihvertfald at en eventuel jægerfamilie får en hund med gode jagtevner.

 

Lyde er en uundgåelig del af hverdagen + DISCO lamper

Fra 4 ugersalderen begynder vi at spille CD “Lyde for hvalpe, hunde og deres ejere”.
(Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent, Dansk Kennel Klub)

 

“Lyde er en uundgåelig del af hverdagen - både i og udenfor hjemmet. Hvordan hunden reagerer på lyde, afhænger bl.a. af om hunden som hvalp tidligt er blevet introduceret til, og om hunden har haft behagelige eller ubehagelige oplevelser i forbindelse med lydene”.

 

Jagtlyde, skud, nytårsfyrværkeri, tordenvejr, dyre- og hjemmelyde med børnevræl og støvsugning osv. Først med lav styrke, men efterhånden højere og højere. Og Disco lamperne bliver tændt, så hele rummet bliver oplyst i farver og blink. Resultatet? Vores hunde bliver "frygtløse" overfor tordenvejr, nytårsaften, skud og barnevræl. En egenskab som nye hvalpekøbere er meget glade for. Men ellers sørger vi naturligvis også for den klassiske opdragelse med Mozart, Chopin, Beethoven og Plasido Domingo. 

 

Hvis nogen skulle være i tvivl kan 10 goldenhvalpe hive en vimpel på 10 meter midt over på under 10 minutter. Vær glad for, at det kun er én hvalp og ikke 10, du skal have med hjem, selv om anskaffelsen af en golden - ofte har det med at blive til endnu en… lidt senere.

 

Vi havde tidligere en lille hvalpe-motivations-have, men den har vi nu nedlagt, da alle hvalpe meget hellere vil tumle sig rundt i vores 6.000 m2 have/park. Her er katte og høns og mange store hunde. Hvalpene færdes frit ude og inde - indtil de bliver "lagt i seng" eller er løbet tør for batteri. De sover om natten i hvalperummet – indtil morgenrengøringen kalder før F..... har fået sko på.

 

NEWLUCK Golden Retriever hvalpe og børn
NEWLUCK Golden Retriever hvalpe godbidder
NEWLUCK Golden Retriever hvalpe og katte

JA, man kan sagtens have have katte og andre hunde, når man anskaffer sig en golden retriever hvalp fra NEWLUCK…

NEWLUCK Golden Retriever hvalpe Winnie frisenette-fich
bottom of page